Fotografiets styrke

Både amatører og professionelle fotografer, benytter deres kameraer og tilhørende udstyr, til at vise og udforske virkeligheden omkring dem. Fotografiet kan benyttes som et værktøj, til at præsentere virkeligheden som den er, og kan i sidste ende ændre liv, hvis der sættes fokus på noget banebrydende. Fotografiet giver mulighed for at transportere os langt væk, til områder der ligger langt fra vores hverdag. I stedet for at læse om begivenhederne i aviser, kan vi i stedet se hvordan det i virkeligheden ser ud – uanset om der så er tale om en lille landsby, dybt inde i de norske fjelde, eller et militært anlæg i Aserbajdsjan.

I dag uploades millioner af billeder hvert eneste minut på de sociale medier. Dette hænger sandsynligvis sammen med, at der i næsten hvert eneste hjem findes et kamera. Ofte bruges dette som et redskab til at forevige stunder, som medlemmerne af en familie har haft med hinanden, i en kunstnerisk sammenhæng. Det er med til at styrke individets hukommelse, mere end ord kan gøre det. Fotografiet tager sit udgangspunkt i den virkelighed, hvor det er taget ud fra. Vi tror dermed på at de personer, eller de begivenheder som fremvises er virkelige. Fotografiet har således sin helt store styrke, i evnen til at dokumentere virkeligheden.

Diskussionen om, hvad billedet forestiller, er dog ikke altid entydigt bestemt. Dog skaber fotografiet dog næsten altid en umiddelbar reaktion fra den der kigger på det. Dette er uanset om der er tale om et billede fra en krig, eller om der er tale om et idyllisk billede af en lille landsby i bjergene. Det er stort set umuligt at se på et fotografi, uden på en eller anden måde at forholde sig til det, da de gode fotografier er i stand til at få adgang til læserens sanser og sind.