Mistede billeder – hvad gør du?

Har du overvejet, hvordan du har sikret dig mod nedbrud på computeren? Er dine filer allerede lagret på eksterne medier, eller spiller du i virkeligheden russisk roulette, når vandglasset placeres i nærheden af computeren, når tordenvejret melder sig, eller når computeren er ved at nå op i alderen?

Førhen sad vi alle og bladrede i fotoalbums, hvis vi ønskede at mindes de gode, gamle tider. Hvem af os har ikke en mor, der har brugt timer på at sætte billederne i albums fra familiens ferier og fødselsdage? På få år er dette blevet passé. Digitalkameraerne indtog markedet og gjorde det muligt at vælge og vrage mellem billeder i det splitsekund, de blev taget. Med disse smarte funktioner er det både muligt at overføre billeder til computeren og se dem i fuld størrelse, inden de bliver fremkaldt – hvis de nogensinde når så langt. Efterhånden bliver færre og færre billeder nemlig fremkaldt, da mange af os foretrækker at have dem på computeren.

Den digitale lagring er dog ikke 100% sikker for vores billeder. Derfor anbefaler virksomheden Ibas, der til dagligt hjælper tusindvis af mennesker med at genskabe mistede filer fra elektroniske enheder, at man husker jævnlige backups.

Få hjælp til at gendanne dine billeder

Men selvom du måske er opmærksom på at lave backups regelmæssigt, kan uheldet være ude. Heldigvis er der hjælp at hente fra professionel side. Ibas kan hjælpe dig med at finde slettede billeder. Det gælder både billeder, der er blevet slettet ved et uheld eller enheder, der har været udsat for en vandskade eller lignende.

Er der noget galt med dit hukommelseskort, harddisk, computer eller kamera, er Ibas’ bedste råd, at du ikke anvender enheden, da det kan ødelægge de billeder og filer, der stadig kan reddes på enheden. I stedet anbefales det, at man søger professionel hjælp, så man får de bedste betingelser for rent faktisk at redde filerne. Du kan gendanne data og slettede filer fra en ødelagt harddisk her.

Skader og fejl på harddiske

harddiskDer kan være mange årsager til, at det bliver umuligt, at få adgang til ens vigtige filer. Er filerne eller billederne lagret på en harddisk, kan årsagen være fysiske skader. Ibas kommer med en række gode råd til, hvad du selv kan gøre, hvis du oplever fejl på dine lagringsenheder. Ibas’ eksperter opdeler skader på harddiske i to kategorier. Ved de logiske fejl er harddisken egentlig i orden, men indholdet er utilgængeligt. Ved mekaniske fejl fungerer harddisken ikke, og den vil derfor ikke starte eller læse dataene på korrekt vis. I disse tilfælde kan årsagen både være fysiske skader eller større skader i selve enheden.

Gode tips ved vandskader

Elektronik og vand er ikke den bedste kombination. Man bliver nemt frustreret og gør noget hastigt for at forsøge at udbedre skaden.

Test dog IKKE, om harddisken virker. Overvej endvidere, hvad der egentlig ligger gemt på enheden, og vurdér, om det er filer, du kan undvære. Eller skal de reddes for enhver pris? Har enheden ligget i vand, anbefaler Ibas måske lidt overraskende, at man holder enheden fugtig i en tæt lukket plasticpose. Man skal altså ikke forsøge at tørre den. Det skal man dog gøre, hvis man blot har spildt vand eller anden væske på enheden.

Tiden er afgørende for at redde de lagrede data på enheder, der er udsat for vandskader. Så er billederne fra familiens sommerferie gemt på en enkelt harddisk, som nu er blevet beskadiget, bør du vælge at få professionel hjælp, så snart vandskaden bliver opdaget.

Backup på smartphones

I dag anvender vi ikke kun digitalkameraer til at forevige de herlige stunder, men i høj grad også vores smartphones. På få år er disse også blevet udstyret med så gode kameraer, at kvaliteten er helt i top. Derfor virker det næsten unødvendigt både at slæbe kamera og telefon med. Det er nemt at lave backup fra de moderne smartphones. Forskellige mærker tilbyder flere former for online backups. Har du en iPhone, findes der iCloud, hvor du kan lagre alle de filer, du har på din iPhone, lige fra billeder og film til apps, e-mails og beskeder. På Android-telefonerne kan du lave backup via din Googlekonto.

De forskellige mobilfirmaer tilbyder forskelligartede opdateringer. Oplever du, at din smartphone er langsom og nogle gange ”fryser”, kan det være en god idé at nulstille den. Det indebærer, at du fører telefonen tilbage til fabriksindstillingerne. Det betyder dog også, at alle de filer, du har hentet og lagret på telefonen, vil blive slettet. Derfor er det vigtigt med en backup af alle filerne, inden du nulstiller telefonen. Du kan få hjælp til at nulstille din telefon her.

Med denne gennemgang burde du være godt rustet til at beskytte dine vigtige filer. Beskyt dem allerede i dag, så du undgår at spille ”russisk roulette” med filerne.